Bicykel ako súčasť života. Inšpirácia z Kodane.

Tí z vás, čo ste boli v blízkej minulosti v Kodani v Dánsku, ste to zažili. Pre tých, čo nemali to potešenie nech je toto video inšpiráciou „čo s bicyklom v meste“. Áno. Je to o bicykli a pohybe. Je to o jednoduchom a užitočnom nástroji, ktorý umožňuje obyvateľom tohto veľkomesta bezpečné premiestnenie sa v podstate kamkoľvek, kam to so svojimi silami zvládnu.

A že bicykel využívajú masovo, to vám potvrdí najmä druhá polovica videoreportáže.

Navštívili sme Kodaň koncom jarných prázdnin 2023, spravili sme si malý, trojdňový, rodinný výlet a boli sme unesení. V tom nadšenom slova zmysle. Takto ako Kodaň, by z pohľadu dopravy mohli fungovať všetky mestá aj u nás.

Toto video nevnímajte ako kritiku nášho stavu na Slovensku alebo stavu cyklodopravy v našich mestách – naopak. Buďme iniciatívni a inšpirujme sa tými, ktorí sú kus pred nami, aby sme spoločne dokázali vzbudiť možno aj politický záujem o rýchlejšie a riadené napredovanie v problematike cyklodopravy aj u nás.

Resp. OTÁZKA: Viete si predstaviť sami seba v pozícii vymeniť auto za bicykel, šlapnúť do pedálov a väčšinu dostupných vzdialeností v meste a v jeho okolí absolvovať týmto spôsobom? Neriešte že „ak by bolo toto… ak by bolo tamto…“ len či by ste sa dokázali vzdať časti komfortu auta a sadli na bicykel a išli každé ráno do práce, na nákup, za priateľmi, na úrad, na poštu…?

Ak nás je viac, čo to cítime takto rovnako, tak som presvedčený, že sa do pár rokov dočkáme. 😉

Zdieľajte prosím, ak sa vám páčilo.

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *